به گزارش آی فیلم 2 ، مرحوم «ظاهر هویدا» آواز خوان، آهنگساز، ممثل تیاتر، سینما و گوینده رادیو و تلویزیون سابق افغانستان، بیش از پنجاه سال برای حرفوی ساختن هنر موسیقی در افغانستان تلاش کرد.
در دهمین شماره از سلسله گزارش های معرفی آوازخوان های معروف افغانستانی به سراغ مرحوم «ظاهر هویدا» رفته ایم؛ هنرمندی که با تلاش صادقانه اش در جهت اعتلای موسیقی افغانستان، جایگاه بلندی در قلوب انسان های وطنش به عنوان شخصیت هنری همیشه فعال به خود اختصاص داد.
«ظاهر هویدا» در تاریخ 9 حوت/اسفند ۱٣٢٣ خورشیدی در دایکندی افغانستان به دنیا آمد. او در یک خانواده روشنفکر دیده به دنیا گشود و پدرش اهل شعر و فرهنگ و صاحب ذوق بود.
او وقتی پنج ساله بود علاقمند به موسیقی شد و پدرش همان زمان که در بلخ کارمند دولت بود، برای آموزش او و برادرش «کبیر هویدا» معلمی استخدام کرد.
ظاهر هویدا ابتدا به نواختن سازهای مختلف موسیقی پرداخت و سپس به مسیر آوازخوان شدن قدم نهاد. «کبیر هویدا» برادر او، نوازنده پیانو است.
او از اولین آوازخوان هایی بود که در همکاری با «عزیز آشنا» گروه آماتوران را در سال های 1340 و 1350 خورشیدی ایجاد کرد.
آماتوران برای نخستین بار موسیقی را در بین خانواده های روشنفکر کابل وارد کرد و آغاز فصل جدیدی در تاریخ موسیقی معاصر افغانستان را رقم زدند.
«ظاهر هویدا» در ۱۳۵۱ خورشیدی برای تحصیل موسیقی به ایران رفت و در آن جا ترانه های افغانستانی را در رادیو و تلویزیون ایران اجرا کرد.
وی از خواننده های صاحب سبک بود و به دلیل قابلیت ها و ویژگی های صدایش کمتر کسی می توانست او را تقلید کند.
«ظاهر هویدا» در سال 1375 خورشیدی به همراه «ببرک وسا» و جمعی دیگر برای آموزش موسیقی به مسکو رفتند و در آن جا توسط موسسه دولتی هنرهای زیبا او را در بخش اپرا تحت آموزش قرار دادند.
هویدا تا زمانی که در افغانستان بود، حدود 300 پارچه ثبت کرد. او پس از این که مهاجرت کرد، نیز به کار هنری اش ادامه داد، اما دست آوردهای هنری اش در مهاجرت نسبت به دوره ای که در افغانستان زندگی می کرد، چشمگیر نبود.
«ظاهر هویدا» علاوه بر شهرتی که در بخش آوازخوانی داشت، از جمله گردانندگان نامدار برنامههای تلویزیونی به شمار می رفت.
او در زندگی مهاجرت، در فلم کوتاه «نان» که به کارگردانی «مسعود عطایی» در سال 2000 میلادی در شهر هامبورگ ساخته شد، کرکتر مرکزی را ایفا نمود.
«پروفیسور» و «عقاب» نیز از فلم های سینمایی است که وی در آن به ایفای نقش پرداخته بود.
ظاهر هویدا با «وحیده هویدا» ازدواج کرده بود و حاصل زندگی مشترک شان پنج فرزند به نام های «ژاله»، «آرش»، «علی»، «لیلی» و «مسیح» است.
«ظاهر هویدا» کم میخواند ولی توجه داشت هر اثرش به یک پارچه ماندگار از نظر شعر و موسیقی باشد.
گفتنی است که پارچه «شنیدم از اینجا سفر می کنی» از جمله آهنگ های به یاد ماندنی هویدا می باشد که در سال هایی که مردم افغانستان به دلیل جنگ و ناامنی مجبور به مهاجرت شدند، در هر خانواده ای این ترانه را گوش می کردند و با شنیدن آن از عزیز رفته یا در حال سفر خود را یاد می کردند. این ترانه چنین است:
شنیدم از اینجا سفر می کنی/ تو آهنگ شهر دیگر می کنی/کجا می روی آرزویم کجا/همان لحظه ای آشنایی تو/گمان برده بودم جدایی تو
«ظاهر هویدا» آوازخوان پرآوازه افغانستان بعد از مبتلا شدن به بیماری سرطان، در سال 1390 خورشیدی به عمر 67 سالگى در ديار هجرت و غربت در شهر هامبورگ كشور آلمان دار فانى را وداع گفت.
م ح/ ب م