نشرات زنده
فارسی English عربي
21
-
الف
+

دارا نجات؛ شاعر نام‌آشنای تاجیکستان چشم از جهان فروبست

«دارا نجات»، شاعر نامدار تاجیکستان و از پیشگامان شعر سپید در این کشور، پس از یک دوره بیماری در ۸۰ سالگی درگذشت.

به گزارش آی‌فیلم۲، «دارا نجات»، شاعر نامدار تاجیکستان و از چهره‌های برجسته شعر نو در این کشور، روز گذشته پس از یک دوره بیماری طولانی درگذشت.

وزارت فرهنگ، اتحادیه نویسندگان تاجیکستان و شماری از نهادها و چهره‌های فرهنگی و ادبی این کشور، درگذشت این شاعر را ضایعه‌ای بزرگ برای ادبیات تاجیکستان دانسته‌اند.

به نقل از فارس، «طالب لقمان»، معاون نخست اتحادیه نویسندگان تاجیکستان، درباره جایگاه ادبی دارا نجات گفته است که این شاعر با توانایی و استعداد کم‌نظیر خود، سهم چشمگیری در تحول و گسترش شعر نو تاجیکی داشته است.

به گفته او، دارا نجات سال‌ها در قالب‌های سنتی شعر طبع‌آزمایی کرد و با آفرینش آثار ارزشمند، جایگاه ویژه‌ای در میان شاعران معاصر تاجیکستان به دست آورد. او پس از سال‌ها تجربه و مطالعه، به شعر سپید روی آورد و در این قالب نیز مجموعه‌هایی پدید آورد که از آثار برجسته و نوآورانه شعر معاصر تاجیکستان به شمار می‌روند.

دارا نجات چهارم ماه می سال ۱۹۴۶ میلادی در روستای «اُرمیتن» از مربوطات ناحیه «عینی» در ولایت سغد تاجیکستان زاده شد.

او در سال‌های ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۶ میلادی در دانشگاه دولتی تربیت معلم «خجند» تحصیل کرد. نجات پس از مدتی فعالیت در عرصه روزنامه‌نگاری، از سال ۱۹۹۱ میلادی به عنوان سردبیر هفته‌نامه «سامان»، نشریه بنیاد بین‌المللی زبان فارسی تاجیکی، کارش را آغاز کرد و سپس تا زمان بازنشستگی در رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان فعالیت داشت.

فعالیت ادبی دارا نجات از اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی آغاز شد و او به تدریج به عنوان یکی از شاعران برجسته شعر سپید در تاجیکستان شناخته شد.

از این شاعر چندین مجموعه شعر و اثر ادبی به جا مانده است که از آن میان می‌توان به «شبنم» (۱۹۸۳)، «درو» (۱۹۸۶)، «خرمن مهتاب» (۱۹۸۹)، «طلوعی در غروب» (۱۹۹۸)، «در آن سوی خواب‌ها» (۲۰۰۰)، «مهتابی خمیده در رکوع» (۲۰۰۶)، «رویش از سکوت» (۲۰۰۶) و «یک کشکول عشق» (۲۰۱۰) اشاره کرد.

دو مجموعه شعر او با عنوان‌های «لشکرکشی عشق» (۲۰۰۵) و «در کوچه لیلی» (۲۰۰۹) نیز در ایران به چاپ رسیده است.

دارا نجات در سال ۲۰۱۲ میلادی برای مجموعه شعر «از شگفتی می‌آیم» جایزه دولتی تاجیکستان به نام ابوعبدالله رودکی را به دست آورد.

این شاعر تاجیک در کنار شعر، در زمینه پژوهش نیز فعالیت داشت و دو رساله پژوهشی از او به جا مانده است که یکی از آن‌ها با عنوان «شیخ ابوالقاسم گرگانی» به مباحث مربوط به تاریخ تصوف می‌پردازد.

«فرهنگ دارا» در دو جلد نیز از دیگر آثار برجسته اوست؛ فرهنگ‌نامه‌ای تفسیری و نوین که بیش از پنج هزار واژه، اصطلاح، ترکیب و عبارت رایج در زبان فارسی تاجیکی را در خود گرد آورده است.

دارا نجات از چهره‌های اثرگذار شعر معاصر تاجیکستان بود و آثار او در روند شکل‌گیری و گسترش شعر نو و شعر سپید در این کشور جایگاه ویژه‌ای دارد.

نظر شما
ارسال نظر