نشرات زنده
فارسی English عربي
203
-
الف
+

«سوم ثور» و روز بزرگداشت دانشمند بزرگ «شیخ بهایی»

سوم ثور(اردیبهشت) در ایران، روز بزرگداشت «شیخ بهایی» عالم و دانشمند بزرگ جهان اسلام نامگذاری شده است.

به گزارش آی فیلم 2، «بهاءالدین محمد بن‏ حسین عاملی» معروف به شیخ بهائی دانشمند نامدار قرن دهم و یازدهم هجری است که در فلسفه، منطق، نجوم و ریاضیات تبحر داشت و سرآمد دوران خود بود.

از شیخ بهایی، حدود ۹۵ اثر علمی و ادبی شامل کتاب‌ها و رسالاتی در حوزه‌های سیاست، حدیث، ریاضی، اخلاق، نجوم، عرفان، فقه، هنر، مهندسی و فیزیک بر جای مانده است. او در سال ۹۴۹ هجری قمری در بعلبک متولد شد و دوران کودکی‌اش را در قریه «جبع» یا «جباع»، واقع در جبل عامل لبنان، سپری کرد. او از نژاد «حارث بن عبدالله اعور همدانی» بود. خاندان وی یکی از خانواده‌های سرشناس جبل‌عامل در قرن دهم و یازدهم خورشیدی به شمار می‌رفته است. پدرش، عزالدین حسین عاملی، از شاگردان برجسته شهید ثانی بوده است.

زمانی که محمد ۱۳ ساله بود، پدرش، عزالدین حسین، به دلیل فشار و آزار حاکم وقت و به دعوت شاه «طهماسب صفوی» به سوی ایران رهسپار شد. پس از آن، وارد قزوین شدند که در آن شهر به عنوان مرکز علم و دانش شناخته می‌شد و در آنجا ساکن شدند. بهاءالدین در این شهر، شاگردی پدر و دیگر دانشمندان آن عصر را برعهده گرفت.

در سن ۴۳ سالگی، به دلیل شخصیت علمی، ادبی، اخلاقی و پارسایی، شیخ بهایی به مقام شیخ‌الاسلامی اصفهان رسید. پس از انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان در سال ۱۰۰۶ قمری، تا پایان عمر – در ۷۵ سالگی – منصب شیخ‌الاسلامی در دربار شاه عباس اول، مقتدرترین شاه صفوی، را بر عهده داشت.

در سال ۱۰۰۰ خورشیدی، شیخ بهایی در اصفهان وفات یافت و بر اساس وصیت خودش، پیکر او در کنار مرقد امام رضا (علیه‌السلام)، دفن شد.

در میان مردمان، شیخ بهایی به مهارت در ریاضی، معماری و مهندسی مشهور است و هنوز هم با همین صفات شناخته می‌شود. معماری «مسجد امام در اصفهان» و «حصار نجف» از جمله آثار منسوب به او به شمار می‌آیند.

وی شاگردانی تربیت کرد که در شمار بزرگ‌ترین مفاخر علم و ادب جای دارند، نظیر فیلسوف و حکیم الهی «ملاصدرا شیرازی» و «ملاحسن حنیفی کاشانی». آنان در فلسفه، حکمت، فقه و اصول، ریاضیات و نجوم، ستارگان درخشان در آسمان علم و ادب شدند.

آثار بزرگ علمی و ادبی شیخ بهایی علاوه بر غزلیات و رباعیات، دو مثنوی بوده که یکی به نام مثنوی «نان و حلوا»و دیگری «شیر و شکر» می باشد. آثار علمی او نیز عبارتند از «جامع عباسی»، «کشکول»، «بحرالحساب» و ...

سایر تالیفات شیخ بهایی که بالغ بر 88 کتاب و رساله می شود، همواره کتب مورد نیاز طالبان علم و ادب بوده است.

به پاس خدمات شيخ بهايی به علم «ستاره‌شناسی» یونسکو سال ۲۰۰۹ را به نام او سال «نجوم و شیخ بهایی» نامگذاری کرد.

گفتنی است سریال «شیخ بهایی» به کارگردانی «شهرام اسدی» که داستان زندگانی این دانشمند بزرگ را در دو مرحله از زندگی وی روایت می کرد با هنرنمایی «علی نصیریان»، زنده یاد «خسرو شکیبایی»، «ژاله علو»، «علی دهکردی»، «فاطمه گودرزی»، «آتش تقی پور»، «چنگیز وثوقی» و «دانیال حکیمی» و ... برای مخاطبان شبکه آی فیلم 2 نشر شده است.

در ویدئوی فوق سکانسی زیبا و ماندنی با هنرنمایی  «علی نصیریان» و «ژاله علو» را نمایش می دهد که در آن شیخ بهایی شعر زیبا و معروف خود یعنی «تا کی به تمنای وصال تو یگانه» را می سراید و همسرش آن را مکتوب می کند...

نظر شما
ارسال نظر