نشرات زنده
دانلود اپلیکیشن اندروید دانلود اپلیکیشن اندروید
فارسی English عربي
75
-
الف
+

بزرگداشت «اقبال لاهوری»؛ فارسی زبان عشق و تمدن نوین اسلامی است

همایش گرامیداشت «محمد اقبال لاهوری» شاعر، فیلسوف و سیاستمدار پاکستانی در مشهد و پاکستان برگزار شد.

به گزارش آی فیلم 2، به مناسبت گرامیداشت «اقبال لاهوری» شاعر و اندیشمند بزرگ، مراسمی در دانشگاه «جی سی» لاهور با حضور «اصغر مسعودی» مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران، «منیب اقبال» نواسه علامه اقبال و «شاهد اقبال» رئیس پیشین گروه زبان فارسی دانشگاه، استادان و دانشجویان برگزار شد. 

«اصغر مسعودی»، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور با قرائت اشعاری از «اقبال» اظهار داشت که «اقبال لاهوری» شخصیتی با ابعاد گوناگون بوده است که هر بعد از زندگی او می‌تواند موضوع یک کتاب مستقل باشد. او فیلسوف، شاعر، عارف، اسلام‌شناس، سیاستمدار و مصلح اجتماعی برجسته‌ای بود که زبان فارسی را به‌عنوان وسیله‌ای برای انتقال اندیشه‌هایش برگزید.

وی فارسی را زبان عشق و تمدن نوین اسلامی توصیف و بیان کرد که این زبان ظرف مناسبی برای بیان اندیشه‌های عمیق و بلند اقبال است. در آثار او عشق به پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت(ع) موج می‌زند. 

«منیب اقبال» نواسه علامه اقبال، بر تأثیر اشعار و اندیشه‌های علامه بر نسل جوان و نگاه ویژه‌ او به جوانان تأکید کرد.

وی خاطرنشان کرد که اقبال لاهوری همواره جوانان را به‌عنوان مخاطب اصلی خود برمی‌گزید و از آن‌ها می‌خواست که به ارزش‌های والای انسانی و معنوی توجه کنند. این مسئله تا حدی برای اقبال اهمیت داشت که وی آرزوی تأسیس یک کشور مستقل اسلامی را برای مسلمانان در دل داشت؛ کشوری که در آن، مسلمانان بتوانند با آزادی و عزت زندگی کنند و با امنیت به اعتقادات خود بپردازند.

«منیب اقبال» به این نکته اشاره کرد که عشق و ارادت به پیامبر اسلام(ص) و اهل بیت(ع) به‌وضوح در اشعار اقبال دیده می‌شود. اقبال در بسیاری از سروده‌هایش از پیامبر(ص) به‌عنوان نماد و الگویی کامل برای مسلمانان یاد می‌کند. این عشق و احترام نسبت به پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) نشانگر ایمان عمیق اقبال به اسلام و پایبندی او به اصول آن است.

در این مراسم، دانشجویان با اجرای اشعار اقبال لاهوری، فضای مراسم را با صوتی دلنشین و روحانی همراه کردند و شور و حال خاصی به حاضران بخشیدند.

در پایان مراسم «منیب اقبال» به پاس تلاش‌های «اصغر مسعودی» در ترویج فرهنگ و زبان فارسی و بزرگداشت شخصیت اقبال، لوح تقدیری به وی تقدیم کرد. این لوح تقدیر، نشانی از قدردانی و احترام به خدمات ارزشمند مسعودی در تقویت پیوندهای فرهنگی میان ایران و پاکستان و گسترش آموزه‌های اقبال در میان نسل جوان بود.

اقبال لاهوری

قابل ذکر است که همایش بزرگداشت «اقبال لاهوری» با حضور سرکنسول‌های پاکستان، ترکیه، ترکمنستان، عراق و عربستان مقیم مشهد و استادان، ادیبان و دانشجویان در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

«محمد شهریار» سرکنسول پاکستان در مشهد روز دوشنبه در این همایش گفت: علامه «اقبال لاهوری» ادیبی است که میراث مشترک 2 کشور پاکستان و ایران را بر دوش دارد و از او به عنوان «شاعر شرق» و یک متفکر جهانی یاد می شود.

«محمد شهریار» افزود: این که ما اینجا گرد هم آمده ایم ، یادآور پیوندهای مهمی است که توسط اقبال بین ما ایجاد شده است چرا که اقبال برای بیان افکار خود از زبان فارسی استفاده کرده و از این زبان به عنوان حلقه وصل میراث ادبی بهره برده و قلوب و افکار مردمان در سرزمین های فارسی زبان را به هم پیوند زده است.

اقبال لاهوری

«محمد جعفر یاحقی» سخنران دیگر این همایش یکی از اعضای فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی بود که با اشاره به این که «اقبال لاهوری» نقطه اتصال بین ایران، اسلام و پاکستان بود گفت: از ابتدای تاسیس دانشکده ادبیات در دانشگاه فردوسی مشهد، از اقبال لاهوری یاد می‌شد و این حرکت و اقدام تا امروز نیز ادامه یافته است.

عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: «اقبال لاهوری» از شاعران پارسی گو و در ذیل این دسته از ادیبان جای می گیرد و بیشترین الهام را از مولانا گرفته است همچنین اندیشه وحدت بین مسلمانان از دیگر بخشهای منظومه فکری اقبال است.

علامه «اقبال لاهوری» متفکر، شاعر و سیاستمدار نامدار پاکستانی 18 عقرب (آبان) سال 1256شمسی (1877 میلادی) در شهر سیالکوت پاکستان دیده به جهان گشود و در ثور (اردیبهشت) 1317 به عمر 61 سالگی دیده از جهان فرو بست.

از «محمد اقبال لاهوری» و «محمدعلی جناح» به عنوان پدران موسس پاکستان یاد می شود.

«اقبال لاهوری» به فرهنگ و ادب پارسی علاقه‌ وافری داشت و بسیاری او را «ایرانی‌ترین غیرایرانی» می‌نامیدند.

از آثار علامه اقبال لاهوری که به فارسی نگاشته شده می‌توان به منظومه‌ های «اسرار خودی»، «رموز بی‌خودی»، «پیام مشرق» و «زبور عجم» اشاره کرد.

در پیوند با این خبر بخوانید:

18 عقرب، سالروز بزرگداشت «اقبال لاهوری» شاعر بزرگ پارسی گوی

مصاحبه اختصاصی آی فیلم2 با شاعر افغانستانی

گرامیداشت سالروز تولد «محمد اقبال لاهوری» در پاکستان

م ا 

نظر شما
ارسال نظر