نشرات زنده
دانلود اپلیکیشن اندروید دانلود اپلیکیشن اندروید
فارسی English عربي
176
-
الف
+

به مناسبت روز سینما ؛ مروری کوتاه بر تاریخچه سینما در ایران

بیست و یکم ماه سنبله(شهریور) به عنوان روز ملی سینما در ایران نامیده می شود.

سینما یکی از جلوه‌های زیبای هنری ذهن حقیقت‌جو وکمال‌گرای انسان معاصر است؛ هنری شکوه‌مند، جذاب و چشمگیر که با اکسیر آگاهی و احساس، شتاب و کیفیت تکاملی انسان مدرن را دستخوش تحول ساخته است و در روند ‌بهسازی زیست‌بوم جوامع امروز، جایگاه ویژه‌ای دارد. این معجزه قدرتمند قرون جدید مسیر حرکت تاریخ بشر را هم، تحت تاثیر قرار داده است.

در آغاز سینما را بیشتر یک پدیده علمی صنعتی می‌دانستند. در سال‌های جنگ جهانی اول،سینما به عنوان یک وسیله نمایشی و سرگرمی، رونق تجاری یافت. سپس قابلیت‌های هنری آن توسط فلم سازان اروپایی و امریکایی کشف شد. در همین سال‌ها «ریچیوتو کانودو» منتقد و نظریه‌پرداز ایتالیایی، سینما را «هنر هفتم» معرفی کرد. زیرا به عقیده او سینما هنری ترکیبی است که در آن همهٔ هنرها حضور دارند.

بانى ورود نخستين دوربين فلم‌ بردارى و نمايش فلم به ایران، در سال ۱۲۷۹ شمسی برابر با 1900 میلادی «مظفرالدين‌ شاه» بوده است و نخستين فلم‌بردار ايرانى نيز «ابراهيم ‌خان عکاس‌باشى» محسوب مى‌شود.

در سال ۱۳۷۹ شمسی همزمان با بزرگداشت صدمین سال ورود سینما به ایران، بیست و یکم ماه سنبله(شهریور) به عنوان «روز ملی سینما» شناخته شد.

با پيروزى انقلاب، در ابتدا اين تصور مطرح شد که حاکميت دينى با سينما سر سازگارى ندارد و سينما از حيات فرهنگى اين سرزمين حذف خواهد شد؛ اما با سخنان امام خمینی(ره) رهبر انقلاب اسلامی ایران اين ذهنيت برطرف شد و با تأييد فلم گاو ساختهٔ داريوش مهرجويى از طرف ايشان، بعنوان سينمايى سالم، تلقى تازه‌اى در مورد آيندهٔ سينماى ايران پديد آمد.

این نگاه ویژه نه تنها باعث ضعف سینما و هنر تصویر و نمایش نشد بلکه شیوه جدیدی در خلق آثار سینمایی و تلویزیونی را پدید آورد. امروز با گذشت بیش از چهل سال از انقلاب اسلامی در ایران، هنر این کشور آنچنان با سرعت مسیر پیشرفت و ترقی را طی می کند که نام سینمای ایران در جهان با فلم های معناگرا، تاریخی، کمدی، عاشقانه و ... به خوبی می درخشد.

شبکه جهانی آی فیلم2، فرا رسیدن «روز ملی سینما» را به تمام هنردوستان، علاقه مندان و هنرمندان سینمای ایران تبریک می گوید.

سمیه غفوری زاده

نظر شما
ارسال نظر