به گزارش آی فیلم 2، مردم افغانستان روزهای «عید سعید فطر» ضیافت بزرگی را برای بدرقه ماه مبارک رمضان برپا می کنند.
از مهم ترین کار ای مروج در این ایام، دسترخوان های رنگارنگ عیدی برای پذیرایی مهمانان در طول سه روز تعطیلات عید در خانه های مردم افغانستان می باشد.
دسترخوان های عیدی برای مردم افغانستان نظر به سلیقه و فرهنگ آن به اشکال متعددی مزین می گردد. مردم افغانستان که از اقوام مختلف تشکیل شدهاند در این ایام نیز رسم و رواجهای متفاوتی دارند و هر قشر با توجه به توانمندی اقتصادی و فرهنگ و سنتهایشان، عید را تجلیل میکنند.
دسترخوان های رایج عیدی در افغانستان
دستر خوان های شهری:
در فرهنگ شهر نشینی به خصوص در شهرهای بزرگ افغانستان دستر خوان های عیدی را با انواع «کیک»، «کلوچه»، «چاکلیت»، «شیرینی های خانه گی»، و میوه های تر و میوه های خشک نظیر «پسته»، «بادام»، «جلغوزه»، «کشمش»، «سنجد»، «نخود» و «سیمیان» آراسته نموده و به همراه چای داغ از مهمان های خود پذیرایی می نمایند.
برگزاری عید و هموار کردن دستر خوان عید برای همه مردم افغانستان به قدری مهم است که حتی طبقات اجتماعی پایین جامعه نظر به توان شان باز هم دسترخوان عیدی را برای پذیرایی هموار می کنند.
در ولایت های غربی افغانستان مثل «بادغیس»، «هرات»، «غور»، و «فراه» سفره های عیدی خاصی برای عروس و دامادها دارند که اکثراً با برپایی مهمانی و مراسم خاص، عیدی عروس توسط خانواده داماد اهدا میشود و دسترخوان های مملو از غذاهای عیدی را آماده میکنند. عیدی داماد نیز در روزهای عید و بعد از دیدار وی با خانواده عروس داده میشود.
در اکثر خانوادههای ساکن در مزار شریف عید، علاوه بر دسترخوان های مجلل از شیرینی، با غذاهای سنتی نیز از مهمانان خود پذیرایی می کنند.
در همین حال در اکثر ولایات شرقی و جنوبی افغانستان بیشتر آراستن دستر خوان عیدی برایشان مهم است.
به عنوان مثال در «غزنی» رسمی به نام «نان عید» دارند که شهروندان از اقوام مختلف با هم جمع می شوند و پیشاپیش برای خوردن نان عیدی در خانهها تقسیم میشوند و همان جا با هم دید و بازدید میکنند و به هم عید را تبریک میگویند.
سمیه غفوری زاده