به گزارش آی فیلم 2، «مسجد جامع هرات» افغانستان که جزو مساجدی با قدمت زیاد در غرب آسیا به شمار می آید درحال بازسازی است و هنرمندان افغانستانی در ضلع غربی این مسجد با مرمت و تعمیر کاشی ها سعی در حفظ ابنیه اسلامی و روح این مسجد را دارند.
مسجد جامع هرات را سلطان «غیاث الدین غوری» در قرن ۶ هجری قمری طرح ریزی نمود اما موفق به تکمیل آن نشد. این مسجد تاریخی مشتمل بر ۴۶۰ گنبد، ۱۳۰ رواق، ۴۴۴ فیل پایه، ۱۲ گلدسته، ۴ ایوان، ۴ دروازه است.
این مسجد بیش از ۸۰۰ سال قدمت دارد و به همین دلیل نیاز به بازسازیهای مداوم دارد. کارگاه کاشی کاری این مسجد درصدد است با مرمت و تعمیر کاشیهای تاریخی این بنای تاریخی هرات، ماندگاری این هنری بشری را تضمین نماید.
کاشیهایی که به دلیل گذشت زمان و آسیب قسمتهای زیادی از آن ریخته است، در کارگاه مرمت و ساخته و پرداخته میشوند.معرق کاشی و پرداختن و رنگ آمیزی کاشیها و خطاطی از دیگر اقداماتی است که در این کارگاه انجام میشود.
هنرمندان در این کارگاه از ساعت ۸ الی ۱۲ همه روزه مصروف کاشی سازی، رنگ آمیزی و پرداختن آنها هستند. اکثر افرادی که در این کارگاه کاشی کاری مصروف به کار میباشند کسانی هستند که کاشی کاری هنر آبا و اجدادی شان است.
کاشیها به صورت معرق با گل و خاک ساخته میشود و سپس در کورههایی بزرگ پخته شده بعد از آن با رنگهای خاص رنگ آمیزی میشود.بخشی نیز معرق کاری شده و برای تزئین آن از هفت رنگ استفاده میشود.
خط نستعلیق و ثلث و شکسته از جمله خطهایی هستند که برای نوشتن روی کاشیها استفاده میشوند.
اساتیدی چون «عبدالروف فکری سلجوقی»، «محمد سعید مشعل»، «گل محمد هنر جو»، «ابوبکر»، «حبیب الله»، «احمد جان» از جمله هنرمندانی هستند که در مرمت کاشیهای مسجد جامع هرات نقش داشته و این هنر را از پدران خود به ارث برده اند.
در زمینه خوشنویسی نیز اساتیدی مانند «حاجی ملاّ عبدالله هرو»ی، «محمد علی عطار»، «عبدالجلیل توان»و «میر آقا حسینی» به کمک تیم بازسازی و مرمت مسجد جامع هرات آمده اند.
بیشتر بخوانید:
سالون نگارخانه مسجد جامع «هرات» افتتاح شد
ثبت مسجد جامع بزرگ هرات به عنوان میراث فرهنگی جهانی
سال طلایی برای ترمیم بناهای باستانی هرات
م ا