نشرات زنده
دانلود اپلیکیشن اندروید دانلود اپلیکیشن اندروید
فارسی English عربي
4325
-
الف
+

«مینه سرگردان»، روایت زنده گی کودکان و نوجوانان دستفروش افغان

«مینه سرگردان» از افغانستان، برنده دو جایزه برتر از جشنواره فلم سازمان همکارهای شانگهای در چین شده‌ است.

«مینه سرگردان» از افغانستان، برنده دو جایزه برتر از جشنواره فلم سازمان همکارهای شانگهای در چین شده‌ است.

به گزارش آی فیلم 2،  جشنواره فلم سازمان همکاری‌های شانگهای برای نخستین‌بار در چین برگزار شد و در این جشنواره ۱۲ فلم برتر از ۱۳کشور در بخش‌های مختلف نامزد بهترین فلم بود که فلم «مینه‌ سرگردان» از افغانستان توانست برنده دو جایزه‌ «بهترین فلم» و «بهترین کارگردان» شود.

فلم «مینه سرگردان» اولین فلم بلند «یوسف بره‌کی»، فلم‌ساز افغان مقیم کانادا است. داستان این فلم برخاسته از واقعیت‌های عینی جامعه امروز افغانستان است.

فلم قصه دختر نوجوانی به نام «مینه» است که خرج زندگی خود، پدر کلان بیمار و پدر معتادش را تأمین می‌کند. او در خیابان‌های کابل دست‌فروشی می‌کند و در مکتب هم درس می‌خواند. مینه مانند بسیاری از کودکان خیابانی، سرمایه‌یی برای دستفروشی ندارد و به ناچار در خدمت دلال‌های سودجو قرار دارد که به کودکان و نوجوانان دست‌فروش، دستمزد اندکی می‌دهند.

 این فلم، محصول مشترک افغانستان و کانادا است و تاکنون در چندین فستیوال به نمایش درآمده ‌است.

داستان نانآور کوچک

«یوسفی» فلم «مینه سرگردان» را بر اساس چشم‌دید خود از شرایط زندگی کودکان و نوجوانان در بازار کابل ساخته و تلاش کرده تا به سبک مستند و واقع‌گرا نزدیک شود.

بازیگر محوری فلم با بازی خوب «فرزانه نوابی» و سایر عوامل فلم از داخل افغانستان انتخاب شده و تهیه‌کننده فلم «آصف بره‌کی» و «آندرو کوروگی» است.

مینه و هزاران نوجوان و کودکی که در بازارهای افغانستان نان‌آوران کوچک خانواده‌های‌شان هستند، بخشی از نسلی اند که بعد از سال ۲۰۰۱ و دوران کمک‌های هنگفت بین‌المللی به افغانستان، رشد کرده‌اند؛ نسلی که محکوم جبر اجتماعی، معادلات سیاسی و شرایط سنتی و اقتصادی جامعه است.

این فلم زنده گی دشوار کودکان و نوجوانان دست‌فروش افغان را به نمایش گذاشته و بیان می‌کند که کسی به فکر مینه و هم‌نسلان او نیست و آن‌ها در شرایط سخت زنده گی، تنها آرزوی درس خواندن دارند.

در عین حال، شرایط برای او طوری است که، جوانی که دلال کار کودکان است، به او جنس می‌دهد تا کار کند، اما بازار پر از خشونت است و برخی خریداران آنان را می‌زنند. در کنار آن، مناطق مختلف بازار بین دلال‌های کار، تقسیم شده و کار در منطقه دیگر، خطر خشونت فیزیکی و از دست دادن جنس را برای کودکان دست‌فروش مثل مینه به همراه دارد.

مینه با ۱۲ سال دست‌فروشی، در این بازار بزرگ‌شده و کار می‌کند، اما جبر در این بازار، او را تبدیل به یک مبارز می‌کند؛ مبارزی که می‌خواهد زنده بماند.

نقطه اوج

فلم رفته رفته به نقطه اوج می‌رسد. پدر کلان مینه می‌میرد و او تلاش می‌کند تا با کمک دیگران، او را دفن کند. صحنه بازگشت مینه از قبرستان در کنار قلعه بالاحصار کابل و توفان شدید خاک، یکی از صحنه‌های قوی فلم است که تنهایی یک دختر و شرایط سخت او را به تصویر کشیده‌ است.

 با این حال، پدر مینه برای تأمین هزینه اعتیاد خودش، قصد دارد او را به شوهر بدهد.

کور گره زندگی، دختر سرکش و فراری افغان

مینه در مقابل شرایط ایجاد شده مقاومت می‌کند و تنها راهی که می‌یابد، فرار است. او برای نجات از ازدواج اجباری، از خانه‌ پدر معتادش فرار می‌کند، اما در پایان او به دام گروه دیگری می‌افتد که باید برای زنده ماندن گدایی کند؛ شرایطی که بسیاری از دختران افغان به آن دچار اند.

شهر تناقض‌ها

این فلم در کابل پایتخت افغانستان فلم‌برداری شده‌ و این شهر را به نمایش می‌گذارد؛ شهری پر از تناقض، شهری که در آن زندگی‌ها بدون توجه دگرگون می‌شود و فقر و ثروت در خیابان‌های آن موج می‌زند؛ ساختمان‌های بلند شیشه‌یی و ماشین‌های آخرین مدل که در اطراف آن، گروه کلانی از کودکان خیابانی برای یک لقمه نان تلاش می‌کنند.

 بیشتر فلم به نمایش فقر، زباله‌های کنار رودخانه و خانه‌های متروکه پرداخته که کودکان خیابانی در آن زندگی می‌کنند.

به هر حال این فلم اولین فلم «فرزانه نوابی» ‌است که در نقش مینه ظاهر می‌شود. فلم مینه سرگردان به مدت دو ساعت و پنج‌دقیقه‌، در ۱۹ روز در کابل فلم‌برداری شده است. یوسف بره‌کی در مصاحبه‌یی با مجله اینترنتی «نکست پرودکشن» گفته که فلم را ظرف نوزده روز در کابل ساخته است.

شوتینگ این فلم در پایان سال ۲۰۱۴ در شهرکابل آغاز شد و به مدت ۱۹ روز ادامه داشت. در اوایل ماه جون ۲۰۱۴ جریان تولید آن آغاز شد و در اوایل ماه سپتامبر به پایان رسید.

خبرنامه نوشت : این فلم در ماه سپتامبر ۲۰۱۴ به نخستین جشنواره بین‌المللی آلمان(برلیناله) ارسال شد و در ماه جنوری ۲۰۱۵ از سوی آن جشنواره، در بخش «جنریشن» برگزیده شد

.فلم مینه سرگردان، چهار مرتبه در ماه فبروری ۲۰۱۵ در این جشنواره به نمایش رفت. این فلم با کم‌ترین میزان مصرف، برنده 16 جایزه بین المللی نیز شده ‌است.

م ح/ ب م

نظر شما
ارسال نظر