ایرانگردی
به گزارش آی فیلم2، «سیروس مقدم» کارگردان کهنه کار سینما و تلویزیون که هم اکنون سریال «پایتخت۶» به کارگردانی وی از رسانه ملی ایران در حال نشر است، درخصوص برخی انتقادات اخیر نسبت به فصل جدید این سریال سخن گفت.
«سیروس مقدم» گفت: بهتر است اول درباره واژه طنز صحبت کنم. آنچه ما از بزرگان این عرصه یاد گرفتیم این است که طنز نشان دادن واقعیت تلخ و دردناک به زبان شیرین و گزنده اما امیدبخش است؛ با این تعریف از طنز متوجه تفاوت طنز و هجو و هزل و... خواهیم شد.
وی افزود: سریال پایتخت هم از ابتدای خلقت آن که به ده سال گذشته می رسد، درباره بنیاد خانواده و حول محور این جامعه کوچک شکل گرفت و مسائل اجتماعی، اقتصادی، اخلاقی، فرهنگی و... این خانواده به مسائل جامعه ارتباط دارد.
«سیروس مقدم» ادامه داد: علت علاقه و توجه مخاطب تنها این است که «پایتخت» آینه تمام قد جامعه است. بهتر است عزیزان به این مهم توجه کنند که «خودشکن آینه شکستن خطاست» و وظیفه ما سازندگان سریال به تصویر کشیدن حقایق و در نهایت به نقد کشیدن و تقبیح آن است.
مقدم درباره شوخی با سیاست مداران در «پایتخت ۶» گفت: تصور این بوده و هست که آستانه تحمل و صبر در جامعه باید بالا برود. باید سعه صدر وجود داشته باشد؛ در همه اقشار جامعه از جمله سیاسیون و طیف همکاران. باید به شوخی ها و طنز «پایتخت» تنها از نگاه و زوایه شوخی نگاه کرد و از آن برداشت سیاسی نشود.
وی اضافه کرد: یکی از دلایل علاقمندی مخاطب به سریال، ناشی از این است که توانسته با شخصیت ها همذات پنداری کند. این شوخی ها در جامعه امروز دیده می شود؛ بسیار گسترده تر از آنچه در «پایتخت» به آن اشاره می شود.
«سیروس مقدم» درباره استفاده از این شوخی ها در سریال توضیح داد: این شوخی ها باعث می شود فضای تفاهم، علاقه و صمیمیت در میان سیاسیون بیشتر شده و مرزها و دیوارهایی که بین مردم و مسئولین کشیده می شود را برداریم.
کارگردان سریال پرمخاطب «پایتخت» ادامه داد: ۱۰ سال از عمر پایتخت سپری می شود. در این ۱۰ سال دچار تحول در اجتماع بودیم؛ تحولات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و... همه این احوالات بر روی انسان تاثیر می گذارد. ما نمی توانیم بگوییم انسان ده سال قبل هستیم که اگر بگوییم فاقد احساس و روح هستیم.
وی افزود: خانواده نقی معمولی هم از آدم های این جامعه هستند، همراه با اتفاقات جامعه دچار تغییر و تحول شدند؛ به دلیل همین تحولات و تغییر رفتارها برای مردم قابل باور و دوست داشتنی هستند.
«سیروس مقدم» در ادامه درباره روند سریال توضیح داد: در مجموعه پایتخت شاهد خانواده و روابط آن هستیم. در خانواده بحران، تنش و بی اخلاقی دیده می شود همچنین افراد ممکن است به جان هم بیفتند اما خانواده توانایی حل مشکلات و فائق آمدن بر آن را دارد و خوب و خوشحال کنار هم قرار می گیرند.
مقدم درباره این که گفته می شود سریال «پایتخت» از خطوط قرمز سازمان رسانه ملی ایران عبور کرده است گفت: من از جمله افراد کهنه کار و با تجربه در میان گروه سازنده پایتخت هستم که با سابقه ۴۱ سال در عرصه ساخت سریال و همکاری با سازمان صدا و سیمای ایران به خوبی به خطوط قرمز و محذورات آن اشراف دارم.
وی ادامه داد: تیم سازنده پایتخت از جمله خودم و خانم غفوری و دیگر دوستان، پایتخت را به مانند فرزند خود می دانیم و از آن مواظبت می کنیم تا به بخش های بد نرود و الفاظ بد به کار نبرد.
این کارگردان کهنه کار ایرانی درواکنش به اخبار منتشره پیرامون حذف برخی سکانس های پایتخت6 به سیما فیلم گفت: ممکن است بعضی از کلمات یا دیالوگ ها را برای اکثریت مخاطب مناسب نبینیم؛ بنابراین ملاحظات را رعایت می کنیم تا سریال به سلامت برای نشر برود و دچار سوء برداشت و سوءتعبیر نشویم؛ این به معنی سانسور نیست. این نوع اصلاحات را که به محتوای اثر لطمه نمی زند سانسور نمی دانم.
م ح