به گزارش آی فیلم2، گنجینه «آمودریا»، که در نزدیکی روستای «تخت قباد» در تاجیکستان کشف شده، یکی از مهمترین و ارزشمندترین مجموعههای فلزکاری دوران هخامنشیان به شمار میرود.
این گنجینه شامل ۱۸۰ شیء فلزی و ۲۰۰ سکه است که به خوبی نشاندهنده هنر و مهارتهای فلزکاری این دوره تاریخی میباشد.
«تخت قباد» که به عنوان محوطه باستانشناسی شناخته میشود، در منطقه کولیاب واقع شده و در نزدیکی تلاقی دو رود وخش و پنجرود قرار دارد. این موقعیت جغرافیایی، اهمیت تاریخی و فرهنگی این منطقه را دوچندان کرده است.
کشف این گنجینه در سالهای ۱۸۷۶ تا ۱۸۸۰ میلادی، توجه بسیاری از باستانشناسان و تاریخنگاران را به خود جلب کرد و اولین اشاره به آن در مقالهای در سال ۱۸۸۰ در یکی از روزنامههای روسیه منتشر شد. این آثار نه تنها به درک بهتر از فرهنگ و تمدن هخامنشیان کمک میکند، بلکه نمایانگر تبادلات فرهنگی و اقتصادی در منطقه آسیای میانه نیز هست.
گنجینه «آمودریا» به عنوان یک شاهکار فلزکاری، ارزش تاریخی و هنری بالایی دارد و میتواند به عنوان منبعی غنی برای پژوهشهای آینده در زمینه تاریخ و فرهنگ این منطقه مورد استفاده قرار گیرد.
این گنجینه شامل «دستبند»، «انگشترها»، «ظروف طلا»، «۲ ماکت طلا از کالسکه با اسب و تندیس» ، «پلاک های نذری»، «سکه ها»، «مهرها»، «ماهی طلایی»، «اشیای شخصی متفرقه» و «یک غلاف طلا» که اولین قطعه در این مجموعه است که صحنه هایی از شکار شیر را نشان می دهد.
دنیا یوسفی