به گزارش آی فیلم2، نوزدهمین جلسه کمیته بیندولتی حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس در پاراگوئه به دو دوسیه «جشن مهرگان» و «هنر ساختن و نواختن رباب» روز چهارشنبه ۱۴ قوس برای ثبت در یونسکو رای مثبت داد.
براین اساس، «جشن مهرگان» در پروندهای مشترک میان ایران و تاجیکستان و با عنوان بیست و پنجمین میراث ناملموس جهانی ایران در فهرست یونسکو ثبت شد. این در حالی است که پروندۀ جشن مهرگان در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۱ به یونسکو معرفی شده بود اما هر دو بار برگشت خورد یا در اصطلاح ریفر شد.
کارشناسان یونسکو درباره برگزاری این جشن در ایران ابهامهایی داشتند و معتقد بودند این جشن در تاجیکستان مفصلتر از ایران برگزار میشود. اکنون این پرونده مشترک به نام ایران و تاجیکستان ثبت شده است.
در جشن مهرگان، مردم با یکدیگر دیدار میکنند، غذاهای ویژهای میپزند و به تبادل هدایا میپردازند. همچنین در برخی مناطق، مراسمی مانند موسیقی نیز در این جشن برگزار میشود.
در ادبیات فارسی نیز اشارههای زیادی به مهرگان وجود دارد که نشاندهنده اهمیت این جشن در فرهنگ و تاریخ ایران است. ایرانیان مهرگان را بهعنوان یک جشن فرهنگی گرامی میدارند و آن را با برگزاری مراسم خاصی جشن میگیرند.
مهرگان از سال 2009 در تاجیکستان همراه با جشنهای ملی «نوروز»، «سده» و «تیرگان» جشن گرفته میشود و وزارت کشاورزی تاجیکستان هدف از برگزاری این رویدادها را احیا صنایع دستی و سنتهای مردم این کشور عنوان می کند.