به گزارش آی فیلم 2، نقش سنگی پیشاباستانی «سنگنگاشت (petroglyph)» که حاوی طرحهایی از حیوانات، انسان و طرحهای هندسیاند، در «دایکندی» یافت شده است.
این آثار احتمالا جزء کهنترین سنگنگاشتها در «افغانستان» باشند که روی سنگ سیاه و صاف کنده شدهاند.
این طرحها ممکن است توسط یک جامعه شکارچی گردآورنده نقاشی شده باشند، زیرا تصاویر مربوط به حیوانات با جزئیات نقش شدهاند.
برخی از این سنگنگارهها ممکن است اهمیت مذهبی داشته باشند و برخی دیگر ممکن است یک داستان را به نوعی بیان کنند.
به نظر میرسد این مکان به عنوان یک مکان مقدس برای قبایل و بومیان بوده باشد؛ زیرا مانند دیگر سنگ نوشته های جهان برخی اشکال عجیب و ناشناختهای را نمایش میدهند و برخی دیگر سمبلهای انتزاعی که بیشتر در مکانهای مقدس دیده میشوند.
اگرچه معنای دقیق نوشته شده روی این سنگ ها مشخص نیست به خصوص به این دلیل که سنگنگارهها روایات چندگانهای را نشان میدهند که شاید در دورههای مختلف و زمانهای طولانی روی هم تصویر شده باشند ولی نقشها میتوانند سرنخ هایی را ارائه دهند.
به نقل از شفقنا ،در این آثار نشانههایی از هزارپا، بزکوهی،عقاب، انسان، پلنگ وجود دارد که نشان میدهند نقاشی این سنگنگاره باید مربوط به دوران پیشاکشاورزی باشند.
این پتروگلیف یا سنگنگاشتها، کهن و ارزشمند هستند و امید است روزی شناخته و رمزگشایی شوند.
ولایت دایکندی که تا چند سال قبل یکی از ولسوالیهای ولایت ارزگان به شمار میرفت، اکنون به یک ولایت مستقل و جدا تبدیل شده است.
این ولایت نیز مانند سایر ولایات افغانستان دارای اماکن تاریخی و مذهبی زیادی میباشد که از جمله این مکانها میتوان به زیارت شاه طوس، شاه قصور و شاه تراب اشاره کرد.
از جمله مناطق تاریخی در این ولایت نیز میتوان به «شهر ویران» واقع در قریه «غوچک میرامور علیا» ، «خاکریزک» واقع در قریه «سرآورد» و قلعه باغ که هنوز دروازه سنگی آن پابرجاست اشاره کرد.
بیشتر بخوانید :
سفر به «سنگ تخت و بندر» ولسوالی سرسبز ولایت دایکندی + ویدیو
معرفی ولایت دایکندی افغانستان به روایت تصویر
ساخت موزیم برای کتیبهها و سنگ نوشتههای تاریخی هرات
م ا