به گزارش آی فیلم 2، «جلبی» یکی از خوشمزه ترین شیرینی های افغانستان به شمار می رود، به گونه ای که فروشندگان آن در ساعات افطاری مملو از خریداران می شود.
اما جلبی تنها مختص به ماه رمضان نیست و در روز سال نو نیز پخته می شود؛جوانانی که نامزد هستند ماهی و جلبی را همراه با لباس و تحفه های دیگر بعنوان نوروزی به خانه نامزدشان میبرند.
این نوع شیرینی بدون فر تهیه می شود و میزان شیرینی آن بسیار زیاد است چرا که برای چند ساعت داخل شربت گذاشته می شود.
جلبی همان زولبیا است که در این روزهای ماه مبارک در ایران مورد مصرف قرار می گیرد.
مواد لازم برا تهیه جلبی :
پودر مایه خمیر ۱ قاشق غذاخوری
شکر/بوره ۱ قاشق غذاخوری
آب یک سوم گیلاس/لیوان
آرد ۳۰۰ گرم یا ۲ گیلاس/لیوان
ماست ۱۵۰ گرم یا نصف گیلاس/لیوان
نشاسته ۲ قاشق غذاخوری
آب ۲۰۰ میلی لیتر یا ۱ گیلاس/لیوان
رنگ خوراکی یا زعفران به میزان لازم
مواد لازم برای تهیه شربت جلبی:
آب ۶۰۰ میلی لیتر یا ۳ گیلاس/لیوان
شکر/بوره ۶۰۰ گرم یا ۳ گیلاس/لیوان
گلاب ۱ قاشق غذاخوری
زعفران ساییده نشده به مقدار لازم
پودر هل نیم قاشق چایخوری
آب لیمو 1 قاشق غذاخوری
برای پیمانه ها از گیلاس(لیوان دسته دار فرانسوی) استفاده کنید.
طرز تهیه شربت جلبی:
در دیگ (قابلمه ای) ابتدا آب را به جوش می رسانیم سپس بوره(شکر) را اضافه می کنیم. به وسیله قاشقی چوبی مخلوط را هم می زنیم تا شکر کاملا حل شود و دوباره به نقطه جوش برسد.
با حرارت متوسط برای ۱۰ دقیقه اجازه می دهیم مخلوط حرارت ببیند. به اندازه یک قطره از مخلوط برمی داریم و بین دو انگشت امنحان می کنیم که آیا کمی کش می آید یا خیر؟! اگر به این مرحله رسیده بود گلاب و زعفران را اضافه می کنیم بعد از آن آب لیمو را اضافه می کنیم و هم میزنیم.
حرارت را خاموش می کنیم و می گذاریم مایه سرد شود. بعد از سرد شدن پودر هل را اضافه می کنیم بعد هم می زنیم.
طرز تهیه جلبی :
در ظرف کوچکی ابتدا پودر خمیرمایه، بوره(شکر ) و آب را مخلوط می کنیم و هم می زنیم. این مخلوط را برای ۱۵ دقیقه می گذاریم تا به قیام آید ( به عمل آید).
در ظرف دیگر ابتدا آرد، ماست، نشاسته و مخلوط خمیر مایه که قیام آمده (عمل آمده) را می ریزیم. مواد را مخلوط می کنیم سپس آب را کم کم اضافه می کنیم و خمیر را هم می زنیم.
با یک همزن دستی به مدت ۵ دقیقه مخلوط را هم می زنیم تا یکدست شود. هنگامی که مایه ما یکدست شد، رنگ خوراکی یا زعفران را اضافه و هم می زنیم. روی ظرف یک سلفون می کشیم و تکه (پارچه ای) روی آن می کشیم تا به مدت ۲ ساعت استراحت کند.
وقتی که خمیر رسید با یک ملاقه خمیر را دوباره هم میزنیم. از مایه خمیر برمیداریم و آن را داخل یک قیف یا پلاستیک که مقداری از آن را برش دادیم، می ریزیم.
در ظرفی به اندازه ای که شیرینی ها در آن شناور باشد روغن می ریزیم. روغن را گرم می کنیم و به وسیله قیف رشته های باریک را داخل روغن سرخ برای ۲ دقیقه سرخ می کنیم.
شما می توانید خمیر را داخل یک ظرف سس که دهانه باریکی دارد بریزید و بعد به صورت دایره ای از مایه داخل تابه بریزید. دو طرف شیرینی را به خوبی سرخ می کنیم.
جلبی ها را همان طور که بعد از سرخ شدن داغ هستند، به مدت ۲ دقیقه داخل شربت می اندازیم تا آغشته به آن شود.
در پایان وقتی که تمام شیرینی ها پخته شدند می توانید آن را با پودر پسته تزیین کنید.
در این گزارش ویدیویی از «آشپزی افغان» تهیه کردیم که تماشا می کنید.
م ح